MVO sessie UWV Rotterdam

In 2017 heb ik nauw samengewerkt met de UWV adviseurs. Daarbij ben ik geraakt door Addie Slootjes en haar collega’s die zó enorm betrokken zijn bij de werkzoekenden in hun regio. En ook als is december cadeautjesmaand vond ik het bijzonder om hen in november te verrassen met een MVO sessie koud bellen naar je nieuwe werkgever. Monique de Jong was een van de deelneemsters en ze deelt haar ervaring hieronder met je. 

Een indrukwekkende middag met een energieke en enthousiaste vrouw die graag belt

Stelt je eens voor dat je al enige tijd gebruik maakt van het UWV omdat je geen werk hebt. En die afhankelijkheid stoort en irriteert en draagt uiteindelijk niet bij aan een goed humeur! En dan roept iemand enthousiast geen CV meer, niet meer schrijven maar bellen!! (“maar” mag hier zeker gebruikt worden).

Niet denken, doen

Na een korte introductie van het opstandige en rebelse “belmeisje” gaat Het Belmeisje oftewel Claudia met ons aan de slag en biedt de helpende de hand. Direct, confronterend, enthousiast en prikkelend, stelt zij stellig dat het schrijven niet meer van deze tijd is en het dus belangrijk is om jezelf in de schijnwerpers te zetten. Neem de regie, ga zelf op zoek naar een bedrijf dat je leuk vindt en maak een afspraak. Het klinkt eenvoudig en net als iedereen kun je wel een legio argumenten bedenken waarom je een bedrijf oftewel personen van een bedrijf niet wil lastigvallen. Toch doen!

Neem zelf het initiatief

Draai het om! Wacht niet totdat de vraag komt. Neem zelf het initiatief, ga op onderzoek uit. Kies bedrijven uit waarvan je denkt dat het leuk is om voor te werken, kijk of er hiermee linken zijn binnen je netwerken en kies op z’n minst 2 namen uit en bedenk voor jezelf een aantal momenten dat je op gesprek kan gaan. En dan bellen. Geef bij het eerste contact de indruk dat je de gekozen mensen kent, vanuit je netwerk of via iemand die je kent zodat ze makkelijk doorverbinden of suggesties geven hoe je deze persoon kan bereiken. Om hulp vragen kan helpen want in principe is uiteindelijk iedereen bereid om wat voor een ander te doen.

En dan is het contact. Vertel dat het bedrijf je aanspreekt en dat je dit graag verder wilt onderzoeken. Dat je graag met iemand wilt spreken die je daar meer over kan vertellen. Houd de regie! Mensen zijn aangenaam verrast en onder de indruk, want er wordt niet zomaar gebeld en mensen zullen je daardoor gaan helpen of eventueel verwijzen naar iemand die dit verzoek kan invullen.

En dat hebben jullie allemaal geoefend?

Ik hoor het je denken. Ja, dat hebben we geoefend, alleen hebben we niet zelf gebeld maar “het belmeisje” heeft voor een viertal deelnemers gebeld. Het was inspirerend om te zien hoe zij contact legde, hoe inventief ze was om de juiste persoon aan de lijn te krijgen, hoe spontaan, laagdrempelig en open zij het contact legde en dat uiteindelijk naar ons toe samenvatte als: “heb schijt aan de wereld”.

Ruggesteuntje

Ik heb even wat kreten en zinnen genoteerd als reminder. Gebruik ze als je zover bent om zelf te bellen.

 • Ik heb je naam vanuit mijn netwerk.
 • Hoe lang werk je hier?
 • Hoe vind je dit werk?
 • Ik ben jouw werkkapitaal.
 • #flipperkast
 • #vakinhoudelijk
 • Vertel tijdens een gesprek echt iets over jezelf, niet (direct) over je werkervaring.
 • Gebruik de voornaam van de contactpersoon die je hebt gevonden.
 • Behoud de regie.
 • Vraag een buddy.
 • Volg het bedrijf dat je aanspreekt op LinkedIn.
 • Stuur een bevestiging van de afspraak en als er nog een week tussen zit dan nog een keer!!

Kortom een super interessante middag die inspiratie geeft en je motiveert tot actie. En dat ga ik zeker doen!

Groetjes en veel succes,
Monique de Jongh