Kindness is cool! door Lenny Lukkassen

Workshop Bellen naar je nieuwe werkgever
Focus Nederland, 14 november 2017
Door: Lenny Lukkassen

Daar zit ik dan; in een ruimte met mensen die ik niet ken, maar waarmee ik wel een gemene deler heb. We zijn allemaal op zoek naar (ander) werk en hebben van Focus een cadeautje gekregen; deelname aan de workshop “Bellen naar je nieuwe werkgever” geleid door het BELmeisje: Claudia Bouwens. Claudia zal live bellen naar een potentiële werkgever. Door haar sleep je mogelijk een afspraak in de wacht. En als je bellen spannend vind, dan is dat een cadeautje. Een week geleden stelde mijn coach voor om deel te nemen, dus het is allemaal nog al snel gegaan. Ik ben hier zonder verwachtingen. Ongetwijfeld steek ik er iets van op!

Claudia valt op in haar rode pak. Op haar t-shirt staat “Kindness is cool”. Ik vind haar meteen leuk! Ze is bijdehand, recht voor de raap (maar met respect voor de ander) en is niet bang om zichzelf kwetsbaar op te stellen. Hierdoor is er meteen een klik. Dit voelt goed. Ze steekt meteen van wal met de eerste kandidaat. Hij zoekt een baan in de ICT. LinkedIn wordt geraadpleegd; wie werken er bij het bedrijf waar zijn interesse naar uitgaat? Wie is de juiste persoon om eens mee te sparren? En zijn er wellicht deelnemers aan de workshop die iemand in hun netwerk hebben waarmee er contact kan worden gelegd? Zodra de juiste persoon gevonden is, gaat Claudia bellen en we luisteren allemaal mee. Het valt op dat Claudia meteen amicaal doet naar de eerste persoon die ze aan de lijn krijgt. Hij/zij wordt belangrijk gemaakt. Eigenlijk heel logisch, want diegene kan ons namelijk doorverbinden naar de persoon die we willen spreken. Zodra we diegene aan de lijn krijgen gaat Claudia op dezelfde amicale voet verder. Aardig doen helpt dus enorm. Weer wat geleerd. De eerste kandidaat gaat met een afspraak naar huis. Bingo!

Ik ben zo enthousiast dat ik besluit om mezelf op te geven voor de volgende belsessie. Ik ben bezig met een omscholing tot grafisch ontwerpster/ illustrator en wil graag praten met mensen uit “het wereldje”. Tijdens mijn voorbereidingen heb ik een ontwerpbureau gevonden waar ik graag eens wil kletsen. Via LinkedIn kom ik echter alleen de naam van de directeur tegen. En om die nu meteen lastig te vallen… Dat zou vast niet de bedoeling zijn. En tóch krijgt Claudia het voor elkaar! Op 6 december heb ik een koffieafspraak met Marcel ter Brake van Diep Arnhem. Een van de andere deelnemers blijkt een grafisch ontwerpster in zijn vriendenkring te hebben en zij wil wel met mij afspreken. Leuk!

Afgelopen week had ik twee netwerkgesprekken. Ik was reuze nieuwsgierig; hoe wordt je grafisch ontwerper? Waarom wordt je grafisch ontwerper? Hoe blijf je overeind als je even wat minder opdrachten hebt? Hoe haal je opdrachten binnen? Enz. Met mijn portfolio onder de arm toog ik eerst naar Diep Arnhem. Een uur lang vroeg ik Marcel het hemd van het lijf. Van hem leerde ik onder andere dat ik mijn eigen stijl moet ontwikkelen en moet leren kijken. Je moet jezelf blijven vernieuwen zodat je interessant blijft voor je klanten. Als je een leuk mens bent, je deadlines haalt en kwaliteit levert, dan weten mensen je te vinden. Heel leerzaam! De dag erna mocht ik op de thee bij Merijntje aan de Rijn. Ons telefoongesprek was al leuk, dus ik verheugde me erop. We blijken allebei doorzetters. Ik heb bij haar gezien dat als je iets doet waar je hart ligt, het eigenlijk niet fout kan gaan. We hebben 2 uur lang zitten kletsen over het werk en andere zaken. Ik leerde dingen over kleurgebruik en over de verschillen in kleuren op een pc en in drukwerk. De volgende dag ben ik meteen online gaan zoeken naar informatie over kleurenleer. Ik wil het allemaal weten. In maart begint mijn opleiding tot grafisch ontwerper en ik kan niet wachten om te beginnen. Merijntje en ik houden contact zodat ik vragen kan stellen en af toe eens wat tekeningen kan laten zien om feedback te vragen. Fijn dat dit kan. En dat allemaal naar aanleiding van de workshop. Kindness is cool!

Jarenlang deed ik werk waar ik geen voldoening uithaalde. Nu ik eenmaal weet wat ik wil (grafisch ontwerp/ illustreren), ga ik er volledig voor en laat ik me omscholen. Ik ben een creatieve doorzetter en ben heel erg geïnteresseerd in een stageplaats of werkervaringsplaats. Kun jij me die bieden? Ik kom graag bij je langs om te praten en mijn portfolio te laten zien! Voor meer informatie kun je ook terecht op www.linkedin.com/in/lennylukkassen.

Meer weten over Lenny?
Ga een connectie met haar aan op LinkedIn 

Ben jij of ken je iemand die Lenny een stage- of werkervaringsplaats kan bieden?
Tips zijn van harte welkom!