Een ochtend BEL leving door Irma Woud

Workshop Glazen Huis
Utrecht, 18 december 2017
Door: Irma Woud

‘Goedemiddag, u spreekt met Irma Woud. Ik wil u graag een paar vragen stellen over vacature X, komt dat nu gelegen? ..…..
‘Fijn. Hoe is deze vacature ontstaan?’ ……..
‘O ja, vandaar. En hoe ziet het team er precies uit?’ ……..
‘Ah, ja, duidelijk. Wat voor persoon past volgens u het beste in het team?’ ……
Ja, ja, nou, dan weet ik genoeg, u zult mijn sollicitatie snel ontvangen. Bedankt voor uw tijd!’

Tot deze morgen, woensdag 20 december, verliep mijn ‘telefoontje-voordat-je-solliciteert-op-een-vacature’ ongeveer zo. Diverse boeken en websites voor mensen die ‘zich oriënteren op een volgende stap in hun loopbaan’ (nee, niet werkzoekenden!) raden aan deze vragen te stellen, dus deed ik dat ook. Want daar ben ik goed in: alles volgens het boekje doen. Tot nu! Belmeisje Claudia Bouwens heeft in haar workshop in het Glazen Huis in Utrecht laten zien hoe veel effectiever dit kan.

Waarom heb ik niet gevraagd hoe lang de persoon die ik aan de lijn had daar al werkt? En waarom zij daar graag werkt? En wat haar baas allemaal doet om ervoor te zorgen dat zij daar wil blijven werken? Eh, tsja…. Niet in me opgekomen, stond niet in het boekje. En waarom wacht ik eigenlijk tot een organisatie waar ik wel zou willen werken een vacature heeft? Claudia hield de ruim dertig aanwezigen met deze vragen een heldere spiegel voor.

Morgen heb ik een sollicitatiegesprek. Ik heb de LinkedIn-profielen van mijn gesprekspartners al bekeken. Nu ga ik ze uitnodigen. Geleerd van Claudia om dat vooraf al te doen. En als ze me vragen om mezelf voor te stellen weet ik wat ik moet doen. Vragen of ze iets over mij als persoon willen horen of over mijn werkzame leven. In plaats van mijn cv op te sommen. Het lezen van de website zal ik ook overslaan, die informatie mogen ze mij zelf gaan vertellen.

Maar ik kijk vooral uit naar de uitnodiging van de dame met wie ik vorige week een heel leuk telefoongesprek voerde. Dat ontstond toevallig, want ik begon uiteraard netjes volgens mijn lijstje. Al snel belandden we op een zijspoor en voor ik er erg in had hadden we het over allerlei persoonlijke dingen. Begin januari laat ik zeker nog even iets van me horen. Ook zo’n tip van Claudia: aandacht geven op de juiste momenten. Volgens mij heb ik mijn volgende baan al gevonden.

Meer weten over Irma?
Ga een connectie met haar aan op LinkedIn.