Koud bellen; een warm spel overbrengen…

Met hooggespannen verwachtingen loop ik het auditorium van het ROC Apeldoorn binnen. Ik ben wat aan de vroege kant en de koffie gaat er op dit tijdstip van de dag goed in. Aan de presentatiedesk zie ik een dame gefocust haar voorbereidingen doen. Duidelijk Claudia Bouwens want die had ik gisteren al aan het werk gezien via YouTube. Hoewel ik haar graag een hand wil geven, stoor ik haar niet in haar werk. Ze zit nog even in haar eigen wereld. Straks mogen wij daar deelgenoot van zijn.

En hoe! Ze zet direct een streep door alle dilemma’s en BELemmeringen die we hebben.
En we is een zaal van 80 (!) mensen. ‘Je staat zelf aan het roer, jij neemt de regie in handen.’ Frases die je vaker hoort. Claudia geeft er handen en voeten aan.

‘Ga niet eerst een uitgebreid onderzoek doen naar het bedrijf voordat je gaat bellen. Zinloze tijd.’ stelt Claudia. Hoe meer je weet, hoe minder je vanuit jezelf zult praten en hoe meer je de dingen zegt die de ander wil horen, tenminste wat JIJ denkt dat de ander wil horen. ‘Nee.’ zegt Claudia. ‘Het gaat om jou en wat jij komt brengen. Jij bent en blijft in de lead.’

Met deze mindset gaat Claudia ook daadwerkelijk aan de slag met vier mensen die zo dapper waren zich als BELkandidaat op te geven. Respect hoor. Je moet toch maar met de zogenoemde “billen bloot”.

‘Vertel eens wie jij bent.’ Een simpele vraag. En toch trappen we er allemaal in; we gaan voorbij aan onszelf en vertellen wat we doen, wat we zoeken en vaak ook nog wat er niet goed is gegaan tijdens die zoektocht. ‘Ik wil jou leren kennen.’ Uit het publiek komen persoonlijke vragen die het de kandidaat makkelijker maken om over zichzelf te vertellen. Als dat duidelijk is, werkt Claudia toe naar het bedrijf waar de kandidaat binnen zou willen komen, of liever de persoon met wie ze een vakinhoudelijke koffieafspraak wil maken.

Op dat moment ontstaat er iets magisch. Iedereen voelt zich betrokken en er komen namen en suggesties uit het publiek. Nog voordat er gebeld wordt, zijn er lijntjes met de deelnemers onderling uitgezet om na afloop informatie uit te wisselen. Hoe mooi is dit!

En dan wordt er live gebeld. Iedereen voelt de spanning. De telefoon gaat over, heel lang.
De spanning stijgt. En wanneer we denken dat er niet meer opgenomen wordt, krijgen we de beste man aan de telefoon. ‘Hee! Met Claudia!’ Alsof ze hem al jaren kent. Er ontstaat een gezellig en warm gesprek en voor we het weten is de koffieafspraak gemaakt.

Luid applaus klinkt uit de zaal.
We zijn verbaasd over het gemak waarmee dat ging.
De man heeft niet eens doorgevraagd!

‘Alles is een spel met een tactiek en een strategie daarachter.’

Ook bij een volgend telefoontje met een wat minder toeschietelijke receptioniste lukt het Claudia om bij de juiste persoon een koffieafspraak te maken. Verrassend is dat een deelnemer met contacten vervolgens zelf aan het bellen slaat voor een BELkandidaat en het hem ook lukt het om bij de juiste persoon uit te komen. Wat gebeurt hier allemaal?!

Claudia maakt iets in me los. Ik ga ineens allemaal mogelijkheden zien en diverse personen  en bedrijven schieten door mijn hoofd. Bellen was nooit een BELemmering voor me, maar ik ga het nu wel anders doen: veel méér vanuit mezelf en minder formeel. En met veel minder voorbereiding en méér lef.

Een tweede Claudia zal ik niet worden, maar dat geeft niet.
Ik ben Wilma en heb veel te bieden. En ik drink mijn koffie zwart.

Deze blog is geschreven door Wilma Licht n.a.v. de BEL-workshop die ik mocht verzorgen voor zowel “werkzoekers” als ook voor de adviseurs van het UWV Stedendriehoek en Noord – West Veluwe.

Wens je jouw werkgeluk te bevorderen en dit in balans te brengen met je privéleven?
Meer weten over Wilma? Ga een connectie met haar aan op LinkedIn.

LinkedIn: linkedin.com/in/wilmalicht

 

 

 

Deel verhaal