Inspiratie en wat lef

Ik had er nog nooit van gehoord: het BELmeisje. Maar een filmpje op de Facebook-pagina van In Between Café Houten prikkelde mijn nieuwsgierigheid. Woorden als ‘creatief’, ‘met lef’ en ‘authentiek’ … en dat dan in combinatie met netwerken. Dat was natuurlijk voldoende om me over de streep te trekken.

Voor de ‘on stage’ BEL workshop meldde ik me dus 28 maart rond 9.00u bij de Houtense hockeyclub. Elke vierde woensdag van de maand is daar ‘s ochtends het IBC Houten. Eerst was er positief nieuws, want twintig mensen uit de IBC-groep vonden een baan.

Daarna kwam Claudia, alias het BELmeisje, naar voren. Zij nam ons mee in haar verhaal: van de goot naar het zelfstandig ondernemerschap. Door haar eigen openheid werd meteen de toon gezet. Kwetsbaarheid moet hier kunnen; het uitgangspunt is dat je veilig bent. Voel je dat anders, laat het weten!

Van haar talent om onbevangen mensen te bellen, heeft Claudia haar beroep gemaakt. Zo helpt ze anderen. Zij regelt dat je binnenkomt bij een bedrijf waar je wellicht wilt werken. “Ga maar eens kijken of zij jouw CV waard zijn”, is haar advies. Zonder dat er een vacature in het spel is, kun je ergens een kop koffie gaan drinken. Dat maakt het gesprek een stuk gelijkwaardiger. Gelukkig deelt ze graag haar tactiek door heel Nederland.

Hoe dan?

Een “vakinhoudelijk gesprek” dat is de gouden term. Je zoekt op internet twee mensen die bij het bedrijf werken, met wie jij in gesprek zou willen komen. En als je dan belt met de receptie, toon je allereerst aandacht voor die echte mens aan de lijn. Is de persoon op je lijstje niet beschikbaar, kijk dan wie je wel kunt spreken. Vraag of die voor jou een terugbelnotitie wil maken voor zijn/haar collega. Een bedankje via LinkedIn kan dan ook: “Bedankt voor je hulp. Ik ben benieuwd of X me terugbelt.”

Claudia deed het voor en belde ter plekke voor twee geluksvogels. Ze liet bij drie bedrijven zien dat je de regie kunt nemen in een gesprek en voor een uitnodiging kunt zorgen. Wat lacherig, maar zeker geïntrigeerd volgden we het. Het bellen was spannend… Zou het lukken?

Het mooiste moment van de ochtend was natuurlijk het laatste telefoongesprek, toen Claudia écht werd teruggebeld en er een gesprek ingepland kon worden voor één van de aanwezigen. Wie weet wat daaruit volgt!

Geïnspireerd

Ik was niet de enige die er vrolijk van werd. De commentaren aan het eind spraken boekdelen: “Normaal gesproken ben ik gauw afgeleid, maar door je enthousiasme hing ik aan je lippen.

“Het BELmeisje” had weer een lange rit voor de boeg richting Bergen op Zoom. Wij bleven achter met inspiratie en frisse moed. We gaan zelf positief en optimistisch de boel in beweging brengen en koud bellen voor een warm gesprek. Claudia heeft laten zien dat het kan!

Deze blog is geschreven door Marjolijn Fijten n.a.v. de BEL-workshop die ik mocht verzorgen tijdens de maandelijkse bijeenkomst van het In Between Café Houten.

Meer weten over Marjolijn? Ga een connectie met haar aan op LinkedIn. Ben jij of ken jij iemand die een communicatieadviseur zoekt? Tips zijn van harte welkom!

LinkedIn: linkedin.com/in/marjolijn-fijten

Deel verhaal