Geef nooit op

In januari 2016 verloor ik mijn baan als secretariaat medewerkster bij het Zaans Museum. Als gevolg van een reorganisatie werd ik “boventallig per heden” verklaard. Na elf jaar trouwe dienst is het dan toch helaas zomaar ineens voorbij!

De molen in
Ik ontving een werkeloosheidsuitkering via het UWV en daarbij hoorde de wekelijkse sollicitatieverplichting. Het UWV deed meer en bood me de cursus “Succesvol naar werk”! aan. Ik kreeg inspirerende lessen van Joan Hawker. En ik heb veel geleerd tijdens deze cursus.

De populairste afwijzing: je past niet in ons profiel
Mijn sollicitaties werden beloond met afwijzingen. Mooi divers geformuleerd en met stip op één: Je past niet in ons profiel. Ik had zelfs een leuk gesprek met een recruiter. Toen bleek dat ik geen auto had, viel ik helaas af. De hoop om ooit een baan te vinden werd steeds kleiner na bijna twee jaar enthousiast solliciteren.

Een nieuwe kans: de workshop BELmiddeling door Claudia Bouwens
Via Joan werd ik uitgenodigd voor deze workshop. Altijd fijn om iets nieuws te leren, dus zei ik volmondig ja. Mijn verwachting was dat we in groepjes aan de slag zouden gaan, maar dat was niet zo.

Claudia stond voor een Digibord en flap-over en na haar introductie ging ze op onnavolgbare wijze aan de slag voor een van te voren uitgekozen deelneemster. Ze belde met haar mobiel op de speaker. En wij luisterden en keken vol verbazing naar haar werkwijze; hoe ze “ON” ging op het moment dat ze het telefoon nummer intoetste! En toen kwam de vraag: “voor wie kan ik nu bellen?”

Ik had niets te verliezen, dus stak ik mijn vinger op Claudia belde voor mij naar Nemo Science Museum, nadat ze niet “onderaan” maar juist “bovenaan” in de organisatie adjunct-directeur Martijn gevonden had. Claudia en Martijn hadden een prachtig gesprek met als resultaat een koffiegesprek op 11 januari bij Nemo met Martijn.

Kijkje in de keuken
Zoals afgesproken nam ik heerlijke amandelkrullen mee (van Bakkerij Lex Brakenhoff, Assendelft) en Martijn zorgde voor prima koffie. We hadden een leuk en open gesprek, waarin ik een kijkje in de keuken van Nemo kreeg. Martijn vroeg welke afdeling het best bij me zou passen; Sales & Services of Publieksbegeleiding? Wauw, die vraag had ik niet verwacht!

Ook Remco, de floormanager van de afdeling Publieksbegeleiding, schoof aan. En na een uur werd het gesprek afgerond. Met meeloopdagen in het vooruitzicht. Dit had ik toch nooit durven dromen. Wat een fantastisch resultaat van een koffieafspraak!

De ontknoping
Na twee fantastische meeloopdagen kreeg ik een oproepcontract aangeboden! Dinsdag 6 februari was mijn eerste werkdag voor Nemo.

Vijftigplussers aan de slag
Op 5 februari mocht ik dit succesverhaal delen bij de Werkestafette van Netwerkcafé Amsterdam, waar Claudia die ochtend ook een workshop gaf. Dat was spannend maar ook leuk. En toen Claudia me vroeg een blog te schrijven over mijn BELevenis, zei ik natuurlijk ja!

Hou vol! Soms is één telefoontje voldoende om je leven te veranderen
Aan alle vijftigplussers die net als ik week in week uit sollicitaties versturen en afwijzingen ontvangen zeg ik: hou vol! Grijp de kansen die je krijgt, zoals workshops van het UWV. Want soms kan één telefoontje je leven veranderen.

En Claudia, Joan en Martijn: heel hartelijk bedankt voor de kansen die ik van jullie kreeg. Ik hoop op een mooie toekomst bij het prachtige wetenschapsmuseum Nemo!

Deze blog is geschreven door Els Neeft n.a.v. de BEL-workshop die ik mocht verzorgen tijdens deze exclusieve bijeenkomst voor werkzoekenden bij het UWV in Zaandam.

Ben je toe aan een dosis vrolijkheid en oprechte interesse? Leg de verbinding met haar via LinkedIn.

LinkedIn: linkedin.com/in/els-neeft-schavemaker-50651b155

Deel verhaal