Een gesprek op basis van gelijkwaardigheid

Voor degene die zich als eerste aanmeld mét cv gaat Claudia “LIVE” bellen. Ik lees de zin nog een keer opnieuw en besluit de stoute schoenen aan te trekken. Per direct meld ik mij aan voor deze BEL-workshop bij het In Between Café in Eindhoven.

Yes, een WAUW-gevoel overvalt mij wanneer ik hét bericht ontvang dat ik de uitverkorene ben en dat “ze” voor mij gaat bellen. ZE is het BELmeisje, Claudia Bouwens. Ik ben er echt super blij ermee, een KADOOTJE. Daarnaast voel ik ook enige spanning in mijn lijf: “Wat gaat ze nu precies doen en hoe zou ze in het echie zijn”?

In gedachte verzonken fiets ik die bewuste dinsdag naar Pand-P in Eindhoven. Bij binnenkomst tref ik een vijftigtal mensen die staan te popelen om de zaal te betreden.

De nieuwsgierigheid en positieve energie is voelbaar in de zaal. Daar staat een vrouw met ballen, humor, ad-rem en direct voorzien van een heerlijk accent. Ze neemt mij direct mee in haar energie en enthousiasme. Mooie eigenschappen: het breekt het ijs.

Als uitverkorene word ik samen met Susan op de eerste rij geplaatst. Daar zit je dan opeens heel kwetsbaar als V.I.P. BEL-gast – met ingehouden adem te wachten op dat wat komen gaat.

Claudia heet iedereen welkom en zoekt meteen de interactie op met het publiek. Ze heeft een manier van presenteren en benaderen die eigengereid en authentiek is. Ze gaat met je in gesprek, haalt naar boven wat jij wilt, wat jou beweegt, bij welk bedrijf jij achter de voordeur wenst te kijken om zo de brug te slaan naar die koffiedate.

Met trillende knieën en 50 paar ogen op mij gericht stel ik mijzelf op het podium voor. Aan de ene kant merk ik dat ik een enorme drempel over moet, aan de andere kant staat Claudia naast me die – door haar combinatie van humor en directheid – met gemak aanvoelt en inspeelt op dat wat ik zeg. Juist daardoor durf ik én stel ik me kwetsbaar op om mezelf te profileren.

Doordat de openheid intens voelbaar is gaan er deurtjes open met de mensen in het publiek en wordt contact maken een stuk eenvoudiger. Immers, iedere interactie met een ander is waardevol – iedereen heeft een netwerk dat jou verder kan brengen.

De vragen die de afgelopen weken door mijn hoofd spookte en ik, nu samen met Claudia kan beantwoorden maken dat we in actie komen en overgaan tot “koud” bellen. Ik kies een organisatie waar mijn interesse ligt en we zoeken, met behulp van LinkedIn twee namen op van mensen die daar werkzaam zijn.

Claudia toetst de tien cijfers in en de telefoon gaat over. Haar woorden zijn zorgvuldig gekozen én haar doortastende manier van mensen benaderen is nieuw voor mij. Geen aarzeling, oprecht luisteren en adrem inspelen op dát wat de persoon aan de andere kant van de telefoon zegt maakt dat Claudia wordt doorverbonden en zo de koffiedate vastlegt.

Laat het gesprek over die vacature los, vergeet even jouw cv (dat uiteindelijk maar een stuk papier is) en ga een vakinhoudelijke gesprek aan. Laat jouw (eigen) belang achterwege en ga eens oprecht luisteren naar je gesprekspartner: “Welke stappen hij/zij heeft genomen om te komen waar hij/zij nu is, waarom werkt hij/zij binnen die organisatie, wat doet zijn/haar werkgever om hem/haar te behouden, wat is het DNA van die organisatie”?

Je zit nu niet als “sollicitant” aan tafel, je bent je aan het oriënteren op je volgende stap in je loopbaan/carrière. Een gesprek op basis van gelijkwaardigheid zorgt voor een warme verbinding en vak gerelateerde uitbreiding van jouw netwerk.

Ik voel positieve energie en vertrouwen vrijkomen. De waardevolle spiegeling die ik na deze BEL-workshop meeneem is dat het gaat om mij als persoon en niet om een functieomschrijving. Wanneer je “koud’ gaat bellen doe dat dan op een manier die bij jou past, gooi je bescheidenheid overboord: je hebt niets te verliezen!

De workshops en trainingen van Het BELmeisje worden erg geroemd en zijn voor veel mensen een omslag in de manier van kijken en denken. Maak jezelf onderscheidend, neem de regie weer in eigen hand, toon initiatief: In de film des levens speel je zelf de hoofdrol!

Tijdens de BEL-workshop worden we “LIVE” gebeld door Omroep Brabant omdat Het BEL-meisje in huis is. Het publiek bruist weer vol energie en er volgt ter afsluiting een daverend applaus.

Inmiddels is mijn eerste koffiedate binnen en dat geeft een goed, voldaan gevoel en smaakt naar meer.

Deze blog is geschreven door Chris Wouters n.a.v. de BEL-workshop die ik vanuit de MVO-gedachte (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) heb verzorg bij het In Between Café in Eindhoven.

Meer weten over Chris? Ga een connectie met haar aan op LinkedIn.

LinkedIn: linkedin.com/in/chris-wouters-78007b49

Deel verhaal